Download stills en filminformatie
Distributie: Film Incompany
Producent: ThankEve Productions


Verlaat is een poëtische hervertelling van de belevenissen van een jonge binnenvaartschipper in de bezettingstijd, gezien door de ogen van zijn kleinzoon. Het is ook een korte film (15 minuten) over het overdragen van angsten tussen generaties, en het samen overwinnen van die angsten.

"Een indrukwekkende korte film" - CinemagazineTE ZIEN
In het weekend van 27/28/29 juli is VERLAAT te zien op het Hongerige Wolf festival, podium "skateramp" bij filmcomponist De Mislukte Zigeuner (Hans Visser)!

VERLAAT was te zien in:
Amsterdam Het Ketelhuis - vrijdag 4 mei om 17.00
De film wordt vertoond als voorfilm bij Charlotte van Frans Weisz.

Breda Chassé Cinema - zaterdag 5 mei om 14.30
Als voorfilm bij Terraferma

Den Bosch Verkadefabriek - vrijdag 4 mei om 21.00
Als voorfilm bij de documentaire 900 dagen van Jessica Gorter.

Groningen ForumImages - zaterdag 5 en zondag 6 mei om 14:00
Als voorfilm bij de documentaire Een Gronings - Joodse Erfenis van Beno Hofman

Hilversum Filmtheater Hilversum
Als voorfilm bij de volgende voorstellingen van 900 dagen:
do 3 mei: 16.45 + 19.00
vr 4 mei: 16.15 + 20.45
zo 6 mei: 21.15
di 8 mei: 16.45 + 21.20

Maastricht
Lumière - donderdag 3 mei om 19:30
Als voorfilm bij de documentaire 900 dagen van Jessica Gorter.

Wageningen
Verlaat is onderdeel van twee roulerende filmprogramma's op het Bevrijdingsfestival op 5 mei, dat te zien is op de volgende locaties:
-Mobiele Bioscoop op het Plein van de Vrijheid tussen 13.00 en 18.30
-Wiskundegebouw Universiteitsterrein "De Dreijen" tussen 10.00 en 16.00

ACHTERGROND
Op een herfstdag tijdens de oorlog voer hij een sluis (een “verlaat”) binnen, vlak over de grens in Duitsland. Terwijl zijn schip werd opgeschut, kwamen er twee met machinegeweren bewapende Duitse soldaten aanlopen, die bovenaan de sluis bleven staan. Ze keken hem vanuit de hoogte aan. Hij wist dat hij heel snel iets moest gaan bedenken om te voorkomen dat ze het illegale vrachtje dat hij vervoerde zouden ontdekken.Zo opgeschreven is het een dode herinnering. Maar toen mijn grootvader mij, toen ik een jaar of tien was, dit verhaal vertelde was het het spannendste dat ik ooit gehoord had. Ik stelde me de dreigende lopen van de geweren voor, de regen op de helmen van de soldaten, het schip dat langzaam omhoog kwam in de diepe sluis: geen uitweg mogelijk. En ook voor mijn grootvader, die tijdens de bezetting op een binnenvaartschip voer, moeten het een uitermate spannende ervaring zijn geweest. Hij was 17 jaar, een jongen die de wereld en het leven nog moest ontdekken. Zijn belevenissen op het schip in de oorlogstijd, altijd laverend tussen de Duitse bezetters voor wie ze gedwongen werden te werken, het verzet dat ze probeerden te helpen, en hun eigen gezin dat moest overleven, maakten zoveel indruk op hem dat hij ze aan mij moest vertellen. Keer op keer.De meeste details van de verhalen van mijn grootvader zijn vervlogen, en hij overleed zelf tien jaar geleden. Maar de beelden die ik als jongetje bij zijn verhalen bedacht, staan me nog steeds helder voor de geest. Net als de dromen die ik in diezelfde periode had: angstdromen die ook vaak te maken hadden met oorlog, of in ieder geval met het volkomen veranderen van de realiteit. Dromen over de onmacht iets te doen en het gebrek aan de bescherming van een ouder. Hij moet dat gevoel als 17 jarige in de oorlogsjaren ook hebben gehad, maar dan bij klaarlichte nacht en niet in een kinderlijke nachtmerrie.

Verlaat is een zoektocht naar de verhalen van mijn grootvader, naar de beelden die deze verhalen bij me opriepen en oproepen, en naar het verband tussen zijn ervaringen en mijn angstdromen. Waar raken mijn angsten zijn angsten? Hoe overwonnen we onze angst?

In de film wordt deze zoektocht verbeeld met droomachtige, bijna surrealistische beelden: bewust niet gefilmd op de plekken waar mijn grootvader heeft gevaren, maar op locaties die kloppen met de beelden die ik als kind bij zijn verhalen voor me zag. Componist Hans Visser verzorgde een soms dreigend en soms dromerig muzieklandschap en sprak, gedeeltelijk samen met zijn zoon Lei, de voice-over tekst in die deels op de verhalen van mijn grootvader, maar deels ook op research interviews met zijn generatiegenoten zijn gebaseerd.

Verlaat is uiteindelijk mijn herinnering aan een oorlog die ik zelf niet heb meegemaakt, maar die mijn generatie (wellicht als laatste) kreeg ingeprent door de verhalen van onze grootouders.

Jan Jaap Kuiper, 8 maart 2012TECHNISCH
Verlaat is beschikbaar als HD bestand, DCP, Blu Ray, DVD.
Formaat is HD (1920x1080), 25p, kleur, met stereo geluid.
Filmlengte is ca 16 minuten.

CREDITS
regie, productie, scenario, camera: JAN JAAP KUIPER
muziek, scenario: HANS VISSER
montage, beeldbewerking: TIM WIJBENGA & JAN JAAP KUIPER
geluidsopname en - nabewerking: THIJS VAN DER VLIET
voice-over: HANS & LEI VISSER

gebaseerd op oorlogsherinneringen van:
JAN BARTELDS†, GERARD WAKER† & GERDIEN ZWEEP

kleurcorrectie: MICHIEL RUMMENS
dia's: JAAP KUIPER
schaatser: SIETSE HESLINGA
rokende man: SERGEI SOKOLOV
productie-assistent: KATJA SOKOLOVA
camera rokende man / 16mm grain: MICK VAN DANTZIG
distributie: FILMINC - PETRA VAN HORSSEN
postproductie: AMATOR

TOTSTANDKOMING
Verlaat is gemaakt met steun van Het Nederlands Filmfonds, Stichting Jonkheer Rhijnvis Feith, het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg en een eigen investering van productiemaatschappij ThankEve Productions.

AFFICHE